1 av 2
Ministrarna informerades om Elevhemsområdet.
2 av 2
Tommy Nyström (s).

Positivt samtal om Malmberget

Frågan om att staten löser in hela Malmberget kommer att diskuteras av regeringen. På tisdagen träffades Malmfältsgruppen i Stockholm för att bland annat diskutera LKAB:s påverkan på samhället. Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (s) tycker att han fick respons vid ministermötet.

– Maud Olofsson tog med sig frågan för att ta upp det i regeringen. Jag såg att Marint Ivert (LKAB:s vd) nickade när vi pratade helhetslösning och landshövdingen (Per-Ola Eriksson) lyfte också fram det som den enda lösningen på sikt för Malmberget, säger Tommy Nyström.

Vid dagens sammanträde informerades ministrarna om att det nu finns en överenskommelse klar mellan LKAB och Gällivare kommun för Elevhemsområdet med cirka 170 villor som ska rivas eller flyttas fram till 2012.

En helhetslösning för Malmberget är att hela samhället flyttas, en lösning som Tommy Nyström ser som den enda lösningen och som han hoppas ska diskuteras ingående av regeringen.

– Vi har inte sett resultatet ännu men det är positivt att man lovade ta med det till regeringen.

– Men det är inte vi som ska betala för en helhetslösning för Malmberget, utan det är staten, säger Tommy Nyström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".