Ny metod mot langning i Norrbotten

I dag fick Norrbottenspoliserna lära sig mer om den så kallade Växjömodellen. Ett systematiskt arbete för att minska langning och ungdomars alkoholkonsumtion. I Växjö har man nästan helt stoppat tillgängligheten till alkohol. 

- Ungdomarna har väldigt svårt att få tag på alkohol nu. Det är lugnt på storhelger och skolavslutningar utomhus. Vi har sett att ungdomarna går mer på ungdomsgårdar nu, säger Jan Aschan, Växjöpolisen.

Följden har blivit att på ett år har ungdomsbrottsligheten minskat med 17 procent. Spritlangarna har fått hårda straff- en av dem två års fängelse.

Speciella ungdomspoliser patrullerar gator och torg och beslagtar alkohol av ungdomar. Därefter kallar dom till stormöten med föräldrarna i polishuset för att berätta om de ungas missbruk och vilken hjälp familjen kan få.

Växjömodellen ska nu införas i många kommuner i Norrbotten. Speciella ungdomspoliser ska arbeta med frågorna. I Piteå, har man exempelvis redan 6 poliser som jobbar mot langning och att minska tillgängligheten av alkohol och narkotika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".