Arrangören Roger Bergström, Arctic Light filmfestival. Foto: Magdalena Martinsson.

Världens geografiskt största filmfestival

Arctic Light filmfestival är igång för 17:e gången. Det är världens till ytan största filmfestival med visningar i Kiruna, Gällivare och Vittangi. Men nästa år blir det festival i många fler byar.

Arrangören Roger Bergström räknar med 4 000-5 000 besökare på årets festival. Tanken med att festivalen finns på flera orter är att sprida filmkulturen.

- Det är många som pratar om att föra ut kultur i landet, men vi gör det. Och nästa år ska vi bli ännu större med film i många, många fler byar. Till exempel i Lannavaara, Karesuando, Abisko och Hakkas, säger Roger Bergström.

Festivalen är en blandning av premiärer, repriser och filmer som inte nått det vanliga bioutbudet i Kiruna och Gällivare.

- Nytt för i år är en större satsning på gäster, säger Roger Bergström.

Flera norrbottniska, svenska och utländska filmarbetare kommer för att berätta om sina filmer. Till exempel Melody Gilbert, dokumentärfilmare från USA, som har smygpremiär på sin film Urban explorers i Kiruna.

Flera av festivalfilmerna har lokal anknytning. Det är till exempel världspremiär för nödlandning i Lappland - en dokumentär om militära operationer under andra världskriget.

Arctic light filmfestival pågår fram till på onsdag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".