LO:s ordförande i Norrbotten hoppar av

LO:s ordförande i Norrbotten, Lena Israelsson från Gällivare, har bestämt sig för att hoppa av sitt uppdrag. Enligt henne är det dags för någon ny att ta över.

Lena Israelsson valdes som första kvinnliga ordförande för distriktet 1999. Nu när LO i Norrbotten står inför en omorganisation känner hon att det är dags för någon ny att ta vid.

- Jag känner att det behövs nya krafter och utifrån att det är en ny organisation som ska träda i kraft nu från årsmötet så vill jag lämna, säger hon.

Anledningen till avhoppet säger hon är att hon vill få mer tid att vara hemma.

- Det sliter ganska mycket att resa, jag bor ju i inlandet. Man får offra ganska mycket.

Eftersom antalet medlemmar minskar i LO-förbunden ska distriktet spara pengar genom att ta över den administration som nu sker ute i kommunernas LO-förbund.

Samtidigt behövs det nu en ny ordförande, och en ny styrelse.

Anita Engström, som är ombudsman på LO-distriktet i Norrbotten, säger att den enda ordförandekandidaten hittills är Metalls huvudskyddsombud på SSAB, Roger Forsberg, som har tackat nej. Men hon är inte orolig för att det ska bli svårt att hitta en ny ordförande.

- Många av avdelningarna har inte haft sina styrelsemöten än, då de har tagit upp frågan med nomineringar. Därför känner jag mig lugn, säger hon.

LO-distriktets årsmöte hålls 18-19 april, och Lena Israelsson kommer att fortsätta sina fackliga uppdrag som ordförande för Kommunal i Gällivare och i avdelningsstyrelsen för Kommunal Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".