1 av 2
Elevhemsområdet i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg
2 av 2
Staketet till LKAB:s rasriskområde i Malmberget.

LKAB betalar kommunens kostnader

LKAB betalar 35,5 miljoner kronor till Gällivare kommun. Det är ersättning för gator, vatten- och avloppsledningar som påverkas av gruvdriften i Malmberget. Avtalet mellan kommunen och gruvbolaget undertecknades på torsdags kvällen.

Enligt Gällivares socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström upphäver avtalet den nu gällande detaljplanen för Elevhemsområdet i Malmberget. 

- Genomförandeavtalet innebär att kommunens kostnader regleras mot LKAB för att släppa detaljplanen på Elevhemsområdet, säger Tommy Nyström.

Avtalet ger 35,5 miljoner som ska användas till gator, parker, vattenledningar på de nya bostadsområdena.

- De här pengarna räcker en bra bit, säger Tommy Nyström.

Gällivare kommun har tidigare fått 40 miljoner av staten till förändringarna i Malmberget och ytterligare 35 miljoner gör att Tommy Nyström känner sig lugn när det gäller att finansiera nya bostadsområden när Malmberget flyttas.

Det har funnits en politisk oro från de borgerliga partierna i Gällivare att avtalet mellan LKAB och kommunen inte var understecknat när kommunfullmäktige tog beslut om att upphäva detaljplanen för Elevhemsområdet.

Men Tommy Nyström kände aldrig någon oro för att LKAB inte skulle signera avtalet.

- Man måste ha förtroende när man har tagit i hand med vd för det stora bolaget, inför vittnen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".