Thomas Saivilahti bergmekaniker vid LKAB. Foto: Maritha Mossberg.

Stort intresse för att möta LKAB

Drygt 300 malmbergsbor har besökt LKAB:s informationsträffar i Gruvmuseet i Malmberget. Många invånare är oroliga över den senaste tidens skalv i berget och det finns många frågor.

MenTvå av de som besökt LKAB:s informationsträffar är Lennart Mattsson och Alrik Antilla från Malmberget. De är inte särskilt oroliga utan litar på LKAB.

- Där jag bor var det riskfritt säger dem. De verkar ha bra koll på allting, säger Lennart Mattsson.

- Det är värre om det slutar smälla och spränga för då måste vi flytta härifrån. Det är Malmfältens puls, sprängningarna, säger Alrik Antilla.

Intresset har varit stort för de informella träffarna. Här har LKAB:s personal i lugn och ro kunnat besvara frågor och visa bilder över malmkropparnas utbredning visa var de seismiska händelserna äger rum och gruvans utbredning.

Thomas Saivilahti bergmekaniker vid LKAB är en av dem som mött malmbergsborna.

- Vi har fått väldans bra respons från våra besökare. Vi får en bra dialog om var våra malmkroppar finns och det man vill veta, säger han.

Men alla var inte lugnade.

- Jag tycker riskerna verkar större än vad jag får information om, säger en kvinna från Malmberget.

Det finns planer på att fortsätta med liknande träffar där invånarna får information från LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".