Ros-Mari Larsson enhetschef vid Malmfältens psykiatri och Gun Johansson psykolog vid arbetsförmedlingen i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg.

Problem i skolan följer en livet ut

Det finns en uppenbar koppling mellan problem under skoltiden och svårigheterna med att ta sig in på arbetsmarknaden. Bara i Gällivare finns runt hundra kända ungdomar som inte kan placeras på arbetsmarknaden. Alla har de en sak gemensamt; de hade alla stora problem under skolgången.

Det är psykologen Gun Johansson vid arbetsförmedlingen i Gällivare som nu slår larm om sambandet mellan problemen under skoltiden och svårigheterna att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Alla måste vakna och våga se verkligheten och våga göra någonting åt det. Jag tycker att läget är allvarligt, säger Gun Johansson.

Det handlar om 100 kända ungdomar 20-24 år gamla, bara i Gällivare, där skolan inte haft resurser att hjälpa dem. En del har dyslexi som aldrig utretts och ungdomarnas självförtroende har gått i botten.

– Man kommer hit och talar om att man har stämplat sig själv som dum i huvudet, säger hon.

Gun Johansson är helt övertygad om att skolans nedskärningar och indragna resurser är orsaken till att ungdomarna mår dåligt.

– Jag pratar utifrån vad ungdomarna säger till mig. De har inte blivit sedda, de har inte fått den hjälp de behövt och de hamnar i en hopplöshet, säger hon.

En del av ungdomarna berättar för Gun Johansson att de gömde sig undan i skolan, andra ville bli bra på något och blev bra värstingar.

Det är ett samhällsproblem

Gun Johansson tycker inte att skolan har tagit sitt ansvar.

– Men det är inte lärarnas fel. Det är ett samhällsproblem, säger hon.

Allt fler ungdomar kommer till den psykiatriska kliniken bekräftar Ros-Mari Larsson enhetschef där.

– Den problematiken ökar bland den här gruppen unga. Vi har sett en ökning, säger Ros-Mari Larsson.

Ungdomarna som inte kommer in på arbetsmarknaden vandrar mellan olika myndigheter, Gun Johansson ser ett samarbete som den enda lösningen.

– Vi måste ha en samverkan med alla myndigheter och det hoppas jag att vi kan bygga upp i Gällivare. För utan samverkan kan vi inte lösa de här problemen, säger hon.

Kommunens ledande politiker vill inte kommentera

Gällivares socialdemokratiska ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden, Weine Backman, säger sig inte kunna ge några kommentarer eftersom han inte anser sig vara insatt i ärendet.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".