Förmedlingstjänst för döva via bildtelefon

På måndagen går Tolkcentralen i Norrbotten med i en tjänst kallad ”förmedlingstjänst i bildtelefoni”.

I korthet går det ut på att en döv kan ringa Förmedlingstjänst för att få tag på exempelvis en hantverkare. En tolk någonstans i Sverige svarar, tar emot meddelandet på teckenspråk, ringer upp firman och förmedlar sedan med teckenspråk samtalet mellan den döve och hantverkaren.

– Det här förbättrar både servicen och tillgången till tolkning, säger Eva Forsberg som är chef på Syn- och hörselenheten i länet i ett pressmeddelande.

Förmedlingstjänst i bildtelefoni är en tjänst för döva i landet. Tolkcentralen i Norrbotten är en av flera tolkcentraler som betjänar döva i förmedlingstjänster och har tecknat avtal på fyra timmar per vardag. Tjänsten upphandlas av Post- och telestyrelsen med statliga medel.

I dag förmedlas 5000 samtal per månad genom Förmedlingstjänst, att jämföra med Tolkcentralen i Norrbotten som utför ca 1900 uppdrag per år.

Samtalen kan förmedlas via bild. Den döve kan ringa in med en mobiltelefon (3G) eller en bildtelefon. En hörande kan ringa in och tolken kan skicka ut det till en mobiltelefon, vanlig telefon eller en bildtelefon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".