Partistöd trots tom stol i Gällivare

Sverigedemokraterna har fått partistöd med 32 240 kronor för den tomma stolen i Gällivares kommunfullmäktige. I Gällivare har Sverigedemokraterna ett mandat och trots att Alf Johansson aldrig varit närvarande vid något sammanträde har partistödet betalats ut.

Tommy Nyström (s), kommunalråd i Gällivare, ser gärna en ändring på reglerna för när partistöd ska betalas ut.

– Vi kan inte göra något nu och i dagsläget ska man betala ut pengarna. Men jag tror att många partier kommer att jobba för att man i fullmäktige ska ta en diskussion om att frysa pengarna för nästa år, till det kommer en representant för partiet, säger Tommy Nyström.

Idag finns ett kommunalt arvodesreglemente som innebär att partistödet till Sverigedemokraterna ska betalas ut oavsett om partirepresentantet varit närvarande eller inte.

För att ändra det kommunala reglementet krävs att ärendet avgörs hos de folkvalda i kommunfullmäktige. Tommy Nyström ser gärna en förändring.

– Jag vet att det diskuteras lagförändringar i de här bitarna och flera kommuner börjar protestera när de inte är närvarande. Jag tror kommunen kan frysa pengar när man inte är närvarande, annars känns det fel, säger han.

– Alla andra partier är närvarande och får betalt för de uppdrag de gör. Jag tycker att alla som har blivit invalda i fullmäktige och fått sina platser de ska finnas i fullmäktige, annars är det fel mot de etablerade pariterna, säger Tommy Nyström.

Gällivare är den enda kommunen i Norrbotten där Sverigedemokraterna har mandat i kommunfullmäktige.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".