Gruvorna framtidsbransch i Gällivare

Gruvorna har åter igen den största betydelsen för näringslivet i Gällivare. Näringslivsbolaget Expandum jobbade tidigare för att komma ifrån beroendet till gruvindustrin under krisåren jobbar nu med gruvorna som bas för alternativ industri.

– Nu är det precis tvärtom. Gruvan är en av de stora framtidsbranscherna så Expandums arbete har helt ändrat karraktär. I dag kan vi använda gruvan som en språngbräda för att utveckla övriga industrin. Det blir en positiv signal, övriga företag vill söka sig hit där det sker saker, säger Kjell-Åke Johansson, vd för Gällivares näringslivsbolag, Expandum.

I slutet av 1980-talet när näringslivsbolaget Expandum bildades så var det kris i gruvnäringen. Expandum skulle jobba med att bryta Gällivares beroende till gruvindustrin. Då gick jobbet ut på att hitta företag som inte hade minsta anknytning till gruvorna.

– Nu har vi en chans att använda oss av det positiva för att stärka övrig industri, säger Kjell-Åke Johansson.

Trots att gruvorna går bra så vill inte Kjell-Åke Johansson påstå att näringslivsbolaget på något sätt lutar sig tillbaka och vilar på de positiva framgångarna för samhället och gruvnäringen.

– Det kunnandet som finns i Gällivare som gruvnäringen har hjälpt till att bygga upp kan vi exportera det ytterligare till andra marknader, säger han.

Under krisåren pratades mycket om att få olika företag att etablera sig i Gällivare. En del gånger blev det kortvariga historier.

Idag jobbas det med att stärka de företag som redan finns på orten.

– Att hitta nya etableringar blir nog grädden på moset effekten. Det är viktigt att bygga på någon slags lokal koppling, när det gäller ledning eller ägande. Det ska finnas en lokal koppling då kan det blir långsiktiga arbetstillfällen, säger Kjell-Åke Johansson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista