Skärpta krav på LKAB

Miljööverdomstolen skärper en tidigare dom om vilka villkor som ska gälla för LKAB:s nya anriknings- och pelletsverk i Kiruna.

Till skillnad från miljödomstolen kräver Miljööverdomstolen att bolaget utreder och redovisar möjligheterna till effektivare energianvändning samt att det utnyttjar anläggningens spillvärme om det går. Kostnaderna ska framgå av utredningen som också ska visa vilka åtgärder som LKAB är berett att genomföra.

Bolaget har hävdat att ett sådant arbete redan är i gång och att en redovisning därför är onödig.

I Miljööverdomstolens dom som avkunnades på tisdagen fastslås att ett förslag till slutgiltiga villkor ska redovisas till miljödomstolen senast den 30 september 2009. Fram till dess ska bolaget också utreda hur utsläppen av kväveoxider kan minskas.

Miljööverdomstolen tillför också ett krav om att LKAB senast i december 2007 redovisar ett förslag till efterbehandlingsplan för gruvområdet. Det är bland annat aktualiserat av att boende i Kiruna har klagat över att det dammar från sandmagasinet vilket skapat sanitära obehag, hälsorisker och nedsmutsning av bostäder.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista