Bohus Energi överklagar

Bohus Energi har på två år inte har lyckats skaffa fram det material som miljödomstolen krävt för att kunna bedöma planerna på 500 vindkraftverk i Jokkmokk.
Miljödomstolen har tröttnat på att vänta på kompletteringar och beslutat att avvisa företagets ansökan. Men Bohus Energi har överklagat. Enligt chefen Sven Olov Granholm så vill man inte spendera pengar på konsulter utan göra jobbet själv. Och då tar det längre tid, säger han. Skälet till den ekonomiska försiktigheten är enligt Granholm den osäkra situationen i väntan på nya politiska beslut om villkoren för vindkraften. - Vi har redan satsat en miljon kronor i projektet, pengar som vi riskerar att förlora, säger han vidare. Det är tillsammans med tre samebyar som Bohus Energi vill bygga två vindkraftparker vid vattenmagasinen Suorva och Tjaktjajaure. Trots flera kompletteringar så anser miljödomstolen att ansökan har så stora brister att man inte kan behandla den. Bland annat gäller det brister i miljökonsekvensbeskrivningen. Domstolen har också anmodat företaget att anlita sakkunskap för att visa att man har den kunskap som lagen kräver. Men Sven-Olov Granholm tycker ändå att det är ett seriöst projekt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".