Tveksamhet kring öst-västlig järnväg

Norges fiskeridepartement sa i fredags nej till pengar till godstågprojektet mellan Narvik och Kina, den så kallade öst-västkorridoren. Det är reglerna för EU:s konkurrenslagstiftning som ska granskas innan några pengar kan betalas till projektet.

– Det är en del oklarheter gentemot EU:s konkurrenslagstiftning eftersom det skulle kunna betraktas som otillbörligt stöd till ett enskilt bolag. Man tror sig om att kunna ha ett besked kanske senast nästa vecka och man hoppas att det är positivt, att det inte ska vara något krångel mot EU-reglementet, säger Sven-Erik Svensson företagare i Gällivare som bevakar transportfrågorna åt näringslivsstiftelsen.

En transportled på järnväg från Narvik till Kina skulle väsentligt förkorta frakttiden för gods mellan USA och Kina. Godset skulle fraktas med båt från USA till den alltid isfria hamnen i Narvik. Där skulle den lastas om till tåg som sedan skulle gå på malmbanan via Kiruna, Gällivare vidare till Kalix och Haparanda in i Finland, fortsätta genom Ryssland och vidare till Kina.

Planerna att köra det första provtåget i oktober i år kvarstår.

– Får man inte ett snart besked då måste projektet läggas på is och det är synnerligen olyckligt för oss.

Det skulle innebära en stor betydelse att få transportleden genom Norrbotten.

– Helt plötsligt skulle vi hamna mitt på den internationella transportleden, mellan Asien och USA, inte minst etableringsmässigt skulle det göra oss mycket intressantare än vad vi är i dag, säger Sven-Erik Svensson.

Han tycker att Sverige och den svenska regerningen borde visa ett större engagemang för den här transportleden.

– Det här är lika intressant för Sverige och det vore kanske vettigt om svenska myndigheter också vore med och finansierade den delen, inte bara Norge, säger Sven-Erik Svensson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista