Läkemedelsförsäljningen ökade

Invånarna i Norrbottens län köpte läkemedel för i genomsnitt 3 591 kronor per person under förra året. Det motsvarar en försäljningsökning med 5,8 procent för länet.

Totalt i landet ökade Apotekets försäljning av läkemedel med 5,1 procent 2006 till 31 miljarder kronor. Mest har försäljningen ökat i Jönköpings län med 7,3 procent och minst är ökningen i Kalmar län med 3,2 procent.

- Framför allt beror ökningen på att det säljs mer läkemedel i hela landet. En mindre del beror på prishöjningar och att det kommit nya, dyrare läkemedel på marknaden. Om ökningen i grunden beror på att samma personer använder fler läkemedel eller att fler personer använder läkemedel går inte att säga. Däremot vet man att en äldre befolkning använder mer läkemedel, säger Lars Rönnbäck, chef för Apotekets läkemedelsenhet.

Sett till försäljningen i kronor ökar läkemedel mot tumörer och rubbningar i immunsystemet mest och de är idag den grupp som är näst störst efter läkemedel inriktade mot sjukdomar i nervsystemet.

- Ökningen beror främst på att det kommit nya, dyra och effektiva läkemedel för specialistbehandlingar med relativt få patienter, säger Lars Rönnbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista