Hockeyagent känner sig utpekad av Obol

Finansbolaget Obol Investment skriver i ett brev till Finansinspektionen att de vill att en spärr hos den kanadesiska kapitalförvaltaren Dundee Securities ska hävas så att de kan betala ut pengar till sina tidigare kunder. I brevet pekas också en hockeyagent ut som förmedlare av fonden i Sverige. Denne person ska enligt uppgift ha fått 1,3 miljoner kronor i ersättning.

Hockeyagenten Dan Lundström från Luleå känner sig utpekad i Obols brev. Men han har i övrigt inga kommentarer till om han tagit emot 1,3 miljoner för att förmedla Obols produkter till sina kunder.

I tidigare brev från Obol Investment till Finansinspektionen har de skrivit ”fonden har i Sverige bl a marknadsförts av hockeyagenten Dan Lundström under eget namn”. Men Dan Lundström säger till Sveriges Radio Norrbotten ett bestämt nej på frågan om det är han som har förmedlat deras produkter.

Dan Lundström menar att anledningen till att Obol Investment pekar ut honom är en hämndaktion för att de tror att det är Lundström som sänkt deras verksamhet i Sverige. ”Det känns åt helevete”, säger Dan Lundstöm.

Men om man lägger lite pussel med de ord som inte är maskerade i brevet så kan man se att hockeyagenten har haft ett bolag med en person i Göteborg. Vilket överensstämmer med Dan Lundström som tidigare har haft affärer med Benny Gustafsson, Frölundas tidigare ordförande som fick 1,5 års fängelse för medhjälp till grovt skattebedrägeri och medhjälp till grovt skattebrott.

FI: ”Grundlösa påståenden”
Finansinspektionen avfärdar Obols påstående att de blockerar möjligheten för bolaget att betala ut pengar till bolagets svenska kunder genom att spärra en fond hos den kanadensiska kapitalförvaltaren Dundee Securities. Rättschef Joakim Schaaf säger att påståendet är helt grundlöst.

– Vi har heller inga sådana befogenheter, säger Joakim Schaaf till TT.

I brevet till Finansinspektionen skriver Obol bl a:

”Massmedias uppmärksamhet och ständigt felaktiga påståenden om Obol Investment den senaste tiden, har skapat oerhörd skada och turbulens bland Obols Investments kunder i Europa.  Vad det gäller Sverige så bekräftar vi att Obol aldrig haft någon verksamhet eller kapitalförvaltning i detta land med undantag av (stryket av Finansinspektionen) och (stryket av Finansinspektionen).

Vi har haft samarbete med hockeyagent (stryket av Finansinspektionen) som har förmedlat våra produkter och tagit emot ersättning för detta, SEK 1 300 000, vilket kan styrkas av utbetalningskvitton från svensk samt schweizisk bank. (Namn överstryket av Finansinspektionen) har alltid bekräftat till oss att han innehaft tillstånd att bedriva denna verksamhet enligt hans bolagsordning.

Pga den medföljande arbetsbördan som turbulensen inneburit, finns det ingen möjlighet för oss att prioritera Sverige i detta ärende just nu. Vi saknar fortfarande förståelse för den uppmärksamhet som detta ärende rönt i Sverige eftersom den totala volymen från svenska kunder aldrig överstigit 25-40 miljoner. Antalet kunder är också begränsat till ett fåtal, vilket ni säkert redan vet. Obols huvudmarknad har aldrig varit Sverige.

Vi ber att få återkomma när tid och möjligheter finns och det är vår förhoppning att detta sker inom en snar framtid. Vi kan redan nu informera om att banksekretessbelagda uppgifter såsom årsbokslut, kunduppgifter mm aldrig kan lämnas ut.

Obol Investment Concept är en Private Mutual Fund reg på BVI som idag har medlen SPÄRRADE hos (stryket av Finansinspektionen) Toronto och således KAN ej några utbetalningar göras till svenska kunder idag. (Stryket av Finansinspektionen) har i korrespondens hävdat att Finansinspektionen medverkat till spärrningen av medlen. Så snart denna spärr hävs av er, kan medlen betalas ut till kunder ej förr.”

Undertecknat av  

Bo Johansson och Jan Saradlic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista