Länet ska driva tågtrafiken

Nu är det nästan klart att Länstrafiken i Norrbotten kommer att bilda aktiebolag tillsammans med länstrafik i övriga Norrland. I Norrbotten ska bolaget sätta in fler tågavgångar mellan Luleå-Kiruna och hyra in modernare tåg.

På tisdagen möttes länstrafikens ägare, alltså landstinget och representanter från alla länets kommuner för att diskuttera ett gemensamt bolag, Norrtåg aktiebolag.

- Det känns oerhört viktigt. Det här kommer att innebära att fler kommer att vilja resa med tåg, eftersom vi får en enormt fin standard på vagnarna och snabbare restid, säger Kenneth Stålnacke (s), kommunalråd i Kiruna.

Nu väntar formella beslut i alla kommuners fullmäktige och i landstingsfullmäktige.

Huvudfrågan om att ge Norrlandslänen trafikeringsrätt på norrländsk räls ligger på regeringens bord. Beslut väntas före sommaren, enligt Håkan Jansson, kansliråd på näringsdepartementet.

- I dagsläget pekar allt på ett positivt beslut från regeringen, säger Håkan Jansson.

Tidigast nästa sommar kan Norrtåg köpa in extra avgångar Luleå-Kiruna och även hyra in nya tåg till de nyinsatta avgångarna.

Länstrafikens pris för att gå in i bolaget är en halv miljon i aktiekapital.

Om regeringen säger ja till att Norrlandslänen ska driva sin egen tågtrafik kommer staten att gå in med pengar till driften. Hur mycket det kostar för länet att driva tågtrafiken vet inte Länstrafiken idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista