LKAB invänder mot miljökrav

Miljööverdomstolens skärpta krav på anriknings- och kulsinterverket, som LKAB just nu bygger i Kiruna, var till viss del väntade, men bolaget har invändningar mot domstolens krav på efterbehandling mot damm och på energieffektivisering. Enligt miljöchefen Tina Hedlund är de dock nöjda med kravet på minskade utsläpp.

Det första kravet handlar om att LKAB ålagts att göra en utredning om att minska utsläppen av kväveoxider och i detta fall har LKAB fått gehör för sina synpunkter.

När det gäller energieffektiviseringar var det kravet väntat, men bolaget anser att det är ett felaktikt beslut, eftersom de arbetssätt man har idag ger i stort sett samma resultat.

Den tredje frågan gäller efterbehandling och detta krav är inte alldeles nödvändigt villkor, säger LKABs miljöchef Tina Hedlund.

Hon sammanfattar med att säga att hon inte är särskilt besviken över kraven, som inte kommer att medföra några störra merkostnader för LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista