Utredning missade bristen på psykiatriker

Utredningen där den svenska psykiatrin ses över, som letts av utredaren Anders Milton och som just nu är ute på remiss, är i stort sett bra men har missat på en viktig punkt. Enligt Harald Segerstedt, som är verksamhetsstrateg inom vuxenpsykiatrin på landstinget i Norrbotten, borde utredningen ha varit bättre på att ta upp bristen på psykiatriker.

– Jag tycker möjligen att man kunde ha tagit ett större nationellt grepp på personalförsörjningsfrågorna och pekat tydligare på att det här är inte bara ett ansvar för kommun och landsting. Även på nationell nivå så måste man se över till exempel utbildningsfrågan, säger Harald Segerstedt.

Han menar att om det inte finns psykiatrisk expertis så kan det bli svårt att förverkliga alla goda ambitioner som ändå finns i rapporten.

Landstinget är en av remissinstanserna som har fram till april i år på sig att tycka till om psykiatriutredningen som har pågått i tre år. I Norrbotten har arbetet med att se över psykiatrin under den här tiden till en del gått ut på att kartlägga hur många personer det finns som lider av både missbruksproblem och psykisk sjukdom.

Mycket har också handlat om att få till ett bättre samarbete mellan landstinget och kommunerna, så att de här personerna slipper bollas fram och tillbaka mellan vården och socialtjänsten.

Harald Segerstedt säger att arbetet kommer att fortsätta även om utredningen avslutas.

– Det finns en så kallad länsstyrgrupp med länets socialchefer och landstingets divisionschefer som har uttryckt att det här området kommer vi att fortsätta att följa. Man förstår att det krävs lång tid för att utläsa resultat av det här, säger han.

Enligt planerna ska det gå att se fler resultat av utredningen och arbetet med psykiatrin i länet i början av nästa år.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista