Odlade laxen minskar

Den odlade laxen minskar något i antal i Östersjön och det kan enligt Fiskeriverket och Sveriegs lantbruksuniversitet bland annat bero på att laxungarna övergöds i fiskodlingar. Men på Hedens fiskodling i Boden tycker chefen Ture Johansson att man inte ger laxsmolten för mycket mat.

Enligt Fiskeriverket har den vilda laxen i Östersjön ökat, medan antalet odlade laxar stangerat eller minskat. Man vet inte orsaken till minskningen, men det kan bero på att laxsmolten släpps ut alltför övergödda från fiskodlingarna så att de blir desorienterade ute i havet och därmed lätt byte för större fiskar. Det tror man både på Fiskeriverket och Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Några extra kontroller av matningen av smolten i Hedens fiskodling blir det inte enligt Stefan Stridsman på Fiskeriverket i Luleå och Ture Johansson på fiskodlingen är nöjd med det antal laxar, som återvandrar för att leka i älven.

– Vi ger fisken exakt den mängd, som den behöver, säger han.

Ture Johansson har svårt att veta varför den odlade laxen minskar.

– Det måste väl utredas vidare. Man har funnit det vid ett fisketillfälle i Östersjön och det borde följas upp under flera år, innan man kan ta ställning, säger han, chef för Vattenfalls fiskodling i Heden.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista