Rekordmånga kvinnor investerar

Mer än hälften av de nystartade företag som fick mikrobidrag av Länsstyrelsen under 2006 startades av kvinnor. Det är rekord i kvinnligt nyföretagande i Norrbottens län, och troligen i Sverige.

Sju av tio av de företag som under 2006 fick Mikrobidrag, som är en del av Regionalt bidrag till företagsutveckling, var nystartade. Av dessa nya var 54,3 procent företag startade av kvinnor.

– Det har aldrig tidigare hänt att vi haft så hög representation av företag startade och drivna av kvinnor som under 2006. Resultatet måste också sättas i relation till att cirka 30 procent av de nystartade företagen startas av kvinnor, säger Anja Ejderberg, chef för företagsstödsenheten vid Länsstyrelsen.

Även om kvinnorna ökar i antal är investeringarna fortfarande små. Kvinnorna startar i liten skala och är försiktiga när det gäller investeringar. Totalt var investeringsunderlaget till företag drivna av kvinnor 12,5 miljoner kronor, varav 3,8 miljoner utgjorde stöd.

Länsstyrelsens uppföljning av landsbygdsstöd till kvinnor mellan åren 1999-2000 som visade samma sak. Kvinnorna investerar försiktigare och går väldigt sällan i konkurs. Jämfört med de företag som drevs av män och som fått stöd av länsstyrelsen, låg konkurserna på 1,3 procent bland företag ledda av kvinnor och på elva procent bland företag ledda av män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista