Ekfors behöll kundernas skattepengar

34 004 473 kronor har Ekforsbolagen Ekfors Energi och Uppåt väggarna i obetalda punktskatter och moms till skatteverket. Pengarna har kunderna betalat in till de olika bolagen via sina fakturor men vart pengarna tagit vägen sedan är oklart. Vad som är klart är att Skatteverket inte fått pengarna. De obetalda skulderna har gjort att de båda bolagen Ekfors Energi och Uppåt väggarna begärts i konkurs.

Mikael Styrman, vd för Ekforsbolagen, säger att anledningen till att pengarna inte betalats in är att bokföringen beslagtogs och att de därför inte kunde fullgöra sina plikter. Men det stämmer inte enligt Jan Nyberg på Skatteverket.

– Under en revision så har Skatteverket inte någon kontroll över bolagets betalningsmedel, bolag får betala skulder under tiden, säger Jan Nyberg.

Mikael Styrman har också synpunkter på vad som ska göras för att få slut på konflikterna mellan Ekforsbolagen och Skatteverket. Styrman menar att det är många handläggare på Skatteverket som begått olagligheter att det är lång väg att gå för att få ordning på allt.

– Det måste göras betydande utrensningar på Skatteverket. Det är många som smutsat ner sina händer med olagligheter i hanteringen av våra ärenden, säger Mikael Styrman.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista