Långt fängelsestraff för knarksmuggling

Helsingborgs tingsrätt dömer fem av sex män i en narkotikaliga till tio års fängelse, medan den sjätte döms till fängelse i åtta år. Männen har försökt föra in stora mängder narkotika från Nederländerna till Sverige. En av de dömda männen är från Övertorneå.

Åtalet gällde 24 kilo amfetamin, 120 kilo cannabis, sju kilo ecstasy och ett kilo kokain. Kammaråklagare Stefan Gradler bedömer att narkotikahanteringen haft ”yrkesmässig omfattning”.

Männen, mellan 31 och 41 år, har suttit häktade i snart ett år sedan tre av dem ertappades med narkotikan i en lastbil i Hengelo i östra Nederländerna.

De tre övriga greps vid tillslag på flera adresser i Helsingborgstrakten. Fem av männen är hemmahörande just i Helsingborgsområdet, den sjätte i Övertorneå. Två av dem är tidigare kända i narkotikasammanhang.

Transporterna i Nederländerna och telefontrafiken mellan männen följdes av polisen. Under rättegången, som pågått sedan november förra året, har holländska poliser vittnat, men utan att deras identiteter avslöjats. De har i stället fått kodbeteckningar som Q 547, Q 521 eller Q 558.

– Samtliga åtalade döms för grovt narkotikabrott. I stort sett är jag nöjd med domen. När det gäller mannen som fick åtta år får jag fundera på om jag ska gå vidare, säger Stefan Gradler till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista