Hur hög är charmfaktorn i Pajala?

Rätt hög visade det sig när vi summerade en veckas mentala resa i bygden som Mikael Niemi gjort rikskänd genom sin succéroman Populärmusik från Vittula. Charmfaktorn landade på sex, vilket hittills placerar Pajala på tredje plats i vår kommunfestival.

Pajalas morgonambassadör blev Malin Siikavaara, frisör som med lätt hjärta återvände till hembygden efter studier i Luleå.

Hon ville ge sin son samma fina, trygga uppväxt som hon själv haft. Malin minns sin barndom som en ren idyll, då hon varje dag efter skolan drog på sig stallkläderna och begav sig  ut i naturen på hästryggen.

Överhuvudtaget är närheten till naturen något som Malin framhåller, då hon med kärlek i rösten beskriver sin kommun.

Gästande turister skulle hon helst bjuda med på en kanottur genom de porlande älvarna.

Men morgonambassadören framhåller även människorna i Pajala - som kanske den tyngsta faktorn när det handlar om bygdens charm. ”Människorna är varma, humoristiska och riktiga kämpar som aldrig ger upp”, menar Malin som inte känner igen sig i dystra mediarubriker som handlar om utflyttning och nedskärningar.

Malin manade Pajalaborna att höra av sig och dela med sig av sin lokalpatriotism och det gjorde bland annat Ingegerd Svala som skrev ett långt brev och även delade med sig av fantastiska bilder, som hon fångat med sin kamera. Inledningen av brevet säger mycket om hennes känsla:

”God Morgon P4

Efter tio års exil i storstaden återvände jag till Pajala kommun och blev så hänförd av den storslagna naturen och alla mänskorna jag mötte att jag fortfarande är alldeles nykär i vår kommun.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista