Guld i koppargruvan

I Bolidens koppargruva i Aitik utanför Gällivare utvinns inte bara koppar. Det har även blivit en riktig guldgruva. Trots att guldet utgör drygt 2,3 ton per år av produktionen på 18 miljoner ton så handlar det om stora summor pengar.

- Guldet har en stor betydelse ekonomiskt för Aitik, säger Peter Rickardsson, som är platschef vid Aitik.

Intäkterna för guldet är 344 miljoner för förra året. För det kan man betala de anställdas löner, eller diesel, eller energikostnader.

Priset på ett kilo guld är 144 000 kronor. Av guld görs till största delen smycken och utsmyckningar. Men trettio procent av världens guld används som komponenter i elektronik som mobiltelefoner, datorer och så vidare. Behovet av guld är stort liksom behovet efter andra metaller.

Men trots att det i dag är ett högt guldpris så planeras inte ett högre gulduttag än tidigare, säger Peter Rickardsson.

- Vi har under 2006 producerat 500 kilo mer guld ur malmen än 2005 och det beror först och främst på två orsaker. Vi har brutit cirka 1,8 miljoner ton mer malm under 2006 och ur den här malmen har guldhalten varit lite högre år 2006 än 2005. Desto högre halt guld vi får i ingående malm och desto mer malm vi bryter, desto större är produktionen, säger Peter Rickardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista