Satsar på vigslar med fjällpräst

Jukkasjärvi församling får klirr i kassan av att så många par reser till iskyrkan för att gifta sig, och vinsten ska nu användas till en ny satsning. En fjällpräst ska jobba med vigslar kring turistanläggningarna i Abisko, Björkliden och Riksgränsen.

Trycket på bröllop i iskyrkan i Jukkasjärvi är stort, och i stort sett alla brudpar bor i andra församlingar eller i andra länder. Det innebär att Jukkasjärvi församling får in avgifter från andra församlingar och från Icehotel.

Församlingens vinst är 100 000 per år. Nu ska man lägga pengarna på en fjällpräst med boende i Abisko.

- På så vis kan man hjälpa hotellen med vigslar, på samma premisser som vi kommer in som medhjälpare till Icehotel, säger Jan-erik Kuoksu, kyrkoherde i Jukkasjärvi församling.

Så fort man får tag på en präst drar det igång.

- Kyrkan måste hitta nya sätt att överleva rent ekonomiskt. Vi har ganska bra ekonomi idag, men det kan ju ändras snabbt, säger Jan-Erik Kuoksu.

Under skidsäsongen och på sommaren ska prästen jobba med turister, till exempel viga par på fjälltoppar och rycka in i krissisituationer.

- Vi har sett ett stort behov av en fjällpräst när det sker olyckor i fjällen. Det tar lång tid för en präst att resa från Kiruna till olycksplatsen, säger Jan-Erik Kuoksu.

Andra perioder ska prästen ägna åt dem som är bofasta runt Abisko, Riksgränsen och Björkliden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista