Staten kan få betala tvättsåpan

Landstinget i Norrbotten måste snarast säga upp avtalet med Bodens kommun och därmed tvätteriet Textilservice AB. Om EG domstolen konstaterar att upphandlingen och avtalet mellan landstinget och de andra parterna strider mot lagen om offentlig upphandling, då kan Sverige fällas för ”fördragsbrott”.

Landstinget har redan erkänt att det var ett brott mot lagen om offentlig upphandling som man gjorde då avtalet skrevs med Bodens kommun, som i sin tur har ett avtal med tvätteriet Textilservice AB.

Nu har alltså EG-kommissionen reagerat på att ett medlemsland gjort överträdelserna. Regeringen hoppas att EG-domstolen ska godta att avtalet sägas upp och ny upphandling görs.

Om Sverige fälls för fördragsbrott till följd av den olagliga upphandlingen kan det innebära en reprimand från EG-kommissionen eller ett vite, som svenska staten måste betala och inte landstinget.

I värsta fall kan det bli hundratals miljoner som Sverige får betala till kommissionen, eftersom det är medlemsstaten Sverige som ställs till ansvar. Det uppger man på finansdepartementet.

Det beror på omständigheterna. Om inte den olagliga upphandlingen och avtalet rivs upp, kan svenska staten tvingas betala för den tid avtalet mellan parterna löper. Det aktuella avtalet löper till februari 2010.

Men landstinget i Norrbotten har lovat att säga upp avtalet under våren och upphandla igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista