Få svar till Vattenfalls personal

Oron är stor på Vattenfall i Luleå efter förslaget att Eldistributionsdelen ska centraliseras. 90 jobb hotas och Luleå blir enda ort kvar i norra Sverige. På fredagen träffade vd:n personalen, men gav få svar.

– Vi har kommit med många frågor och upplevelsen är att de inte är riktigt intresserade av den kompetens som finns inom företaget, utan den dränerar man och sedan har man tänkt rekrytera den på nytt nere i Stockholm eftersom att flertalet av oss mest troligt inte följer med, säger Katarina Eriksson.

– Det känns väldigt konstigt, märkligt och tråkigt och man funderar ju på hur verksamheten ska kunna fungera i juli med det kompetenstapp de kommer att få. Det har jag svårt att föstå, och det försöker vi förmedla till dem.

Vattenfall Eldistribution vill centralisera en stor del av de 800 medarbetarna i Sverige till Stockholm och Trollhättan. Anledningen sägs vara att kraven från kunderna ökat och kostnaderna har ökat för bland annat investeringar i elnätet och verksamheten måste effktiviseras. Nu inleds förhandlingar med facket och vd:n Lauri Virkkunen som mötte personalen i Luleå i dag ville inte kommentera särskilt mycket om planerna innan de är klara.

– De eventuella förändringarna kommer att påverka en stor del av våra medarbetare och hur stor påverkan blir i Luleå, det beror på förhandlingsresultatet. Det finns säkert en kompetensrisk, det finns det alltid i omstruktureringar, och den risken ska vi ta hänsyn till som en del av förhandlingen, säger Lauri Virkkunen.

90 jobb hotas av flytt söderut från Luleå som i sin tur blir enda ort för Vattenfall Eldistribution i norra Sverige. Men Katarina Eriksson befarar att det här bara är början.

– Jag tror att det här är ett första steg, att man minskar ner personalmängden i Luleå. Det kommer att komma fler så Eldistribution tror jag är ett minne blott här uppe.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista