Miljödomstolen går emot Boliden

Miljödomstolen avslår Bolidens överklagan om den ekonomiska säkerheten på tio miljoner för efterbehandlingen för koppargruvan Aitik utanför Gällivare.

Enligt Peter Rickardsson platschef vid Aitik så kommer Boliden förmodligen att överklaga domen till miljööverdomstolen.

- Vi har fått avslag på att vi har gått in med en moderbolagsgaranti på tio miljoner kronor till länsstyrelsen som ekonomisk säkerhet för efterbehandlingen av Aitik.

-Miljödomstolen godkänner inte vår moderbolagsgaranti på tio miljoner kronor, säger Peter Rickardsson. Miljödomstolen vill ha en annan form av ekonomisk garanti, exempelvis pant eller en bankgaranti för efterbehandlingen i Aitik. För Boliden är en dom i målet en viktig principsak när det gäller den fortsatta verksamheten.

- Vi funderar nu på att eventuellt överklaga till miljööverdomstolen för att få det här prövat. Det är en viktig principsak för oss när det gäller ekonomisk säkerhet för framtida domar. Vi ligger inne med en ansökan om det nya 36 miljoner tons projektet och vi vet inte om det framöver blir större summor än tio miljoner som ekonomisk säkerhet. Det är inte bara viktigt för Aitik, det är viktigt för Boliden som företag, säger Peter Rickardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista