Varning för ökad lavinfara och svaga isar

Fjällsäkerhetskommittén varnar nu för svaga isar och ökad lavinfara i Kirunafjällen. Och SLAO:s vd Hans Gerremo ger råd till fjällbesökare.

Lavinfaran, även på vanligtvis säkra platser, är uppenbar. Isarna är tunna och opålitliga; flera tillbud har rapporterats. Stora mängder vatten på isar gör att skotrar riskerar att köra fast på vattendrag och myrar.

De speciella väderförhållandena som rått denna vinter gör att fjället inte är sig likt, konstaterar Fjällsäkerhetskommittén och manar fjällbesökare till försiktighet.

– Februari är en av de största månaderna för alla skiddestinationer. Vi räknar med en stor samling människor som kommer söderifrån och risken för att något händer är större när det är mer folk ute i fjällvärlden, säger Hans Gerremo, vd på Svenska liftanläggningars organisation, SLAO.

Hans Gerremo säger att den som ger sig ut med skidor utanför de markerade nedfarterna först måste försäkra sig om att det inte kan gå några laviner där. Han har också några ytterligare säkerhetsråd.

– Man bör först och främst aldrig ge sig ut ensam i obanad terräng. Man ska undvika alltför branta sluttningar och partier eftersom det är där som laviner uppstår.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista