Vägglusen följer med oss hem

Vägglöss ökar explosionsartat i hela Sverige och i Norrbotten har antalet vägglussaneringar redan ökat med 100 procent sedan ifjol. Det är vårt resande som är orsaken till ökningen och vägglusen följer med oss hem från semestern.

Per Roos är chef vid Anticimex i Piteå och han har knappt sett något liknande. Under sina första 20 år i branschen genomförde han en sanering mot vägglus i länet, ifjol var det 20 saneringar och redan nu i början av året så tyder trenden på en fördubbling.

Vägglusen kan klara sig under mycket lång tid utan värd och tål kyla bra. Ett tips är dock att packa upp väskan utomhus och genast tvätta kläderna i minst 60 grader när man kommer hem från resan.

I annat fall är det i sängen man märker de objudna gästerna bäst. Små svarta prickar på lakanen kan vara vägglusbajs och när vi somnar kryper lusen fram och suger blod. Sedan direkt vi vaknar och rör oss så smiter de in och gömmer sig i alla små vrår.

Vägglöss kan bli en kostsam historia med förstörda sängar, kläder och mycket arbete med tvätt och städning. Själva saneringen mot vägglus täcks dock i regel av hemförsäkringen.

Ann-Christine Wallner-Hoppe, SR Norrbotten
a-c.wallner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista