Gammalt hus blir nybygge när det flyttas

Med dagens byggregler riskerar gamla värdefulla byggnader i Kiruna och Malmberget att rivas istället för att flyttas. För enligt lagen är ett flyttat hus ett nybygge.

Ett 100 år gammalt hus som flyttas till en ny plats ses, enligt lagen om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, som en nybyggnad.

– Om nybyggnadskraven ställs på äldre hus är risken att man väljer att riva dem och bygga nytt som uppfyller kraven, eftersom det skulle bli billigare än att anpassa de gamla husen, säger Camilla Adolfsson, rättssakkunnig på miljödepartementet.

På nybyggnader ställs många krav. Till exempel på handikappsanpassning, energihushållning, brandsäkerhet, buller, hushållning med vatten och så vidare.

Men med tanke på situationen i Malmfälten har tjänstemän hos regeringen börjat fila på en ändring i lagen som skulle göra det möjligt för regeringen att bevilja undantag i speciella fall, som i Malmfälten.

Men än är det långt kvar till hur lagtexten ska formuleras och tills det är dags att besluta om en ändring.

Gert Mörtvik, byggnadsinspektör på Kiruna kommun säger att om man tolkar lagen så som regeringen gör, att flyttade hus är nybyggen, så måste även lagen om byggfelsförsäkring ses över.

– För nya enbostadshus krävs en byggfelsförsäkring som kostar från 12 000 och upp till över 35 000 kronor. Och i ett såndant här fall skulle den inte täcka någonting, säger Gert Mörtvik.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista