Krångliga regler hämmar lantbruket

Minskat regelkrångel skulle sätta fart på tillväxten. Detta enligt en färsk undersökning som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, tagit fram. Utredningen visar att mer än var tredje bonde kommer att utveckla sitt företag om regelkrånglet minskar. Bara i Norrbotten skulle det innebära att över 270 företag skulle utveckla sina verksamheter om regelkrånglet minskar.

Undersökningen, som baseras på intervjuer med 475 bönder med mer än 10 hektar mark, visar att mer än var tredje bonde, 36 procent, kommer att utveckla sitt företag om de behöver ägna mindre tid åt tillsyn, blanketter och annan företagaradministration.

Totalt handlar det om mer än 16 000 svenska företag som skulle utveckla sina verksamheter. För Norrbottens del motsvarar det mer än 270 företag.

Företagarna inom de gröna näringarna har omkring 400 olika regelverk och över 800 informationskrav att rätta sig efter. Undersökningen visar att mer än varannan bonde, 57 procent, upplever att många av lagarna och reglerna är så otydliga eller motsägelsefulla att de är svåra att följa och leva upp till.

- Att regelkrånglet håller många företagare tillbaka har vi vetat länge. Men det här är första gången vi i siffror får veta i vilken omfattning regelkrånglet hämmar tillväxten, säger LRF Norrbottens regionordförande Pär Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista