Bucht förkastar förslag om nya regioner

Slopa länen och dela in Sverige i 6-9 regioner istället. Det här väntas statliga Ansvarskommittén föreslå i nästa vecka. Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht förkastar förslaget.

Kommittén har jobbat de senaste fyra åren med att ta fram förslag på hur samhället ska styras. Utgångspunkten har varit att ge medborgarna mer insyn och större möjligheter att påverka.

Men så kommer det inte att bli, enligt Haparandas socialdemokratiska kommunalråd Sven-Erik Bucht, som förkastar förslaget

– Vi skapar kanske bara en enorm nybyråkrati och det är inte det Sverige behöver. Sverige behöver betydligt mindre av byråkrati, säger han.

Om en ganska snar framtid, närmare bestämt den 27 februari, lägger den statliga Ansvarskommittén fram sina förslag.

Då handlar det inte bara om regionindelning, utan också om hur samhällsservicen ska klaras i framtiden och hur demokratin ska kunna fungera på ett bra sätt i de politiska systemen så att det gynnar medborgarna. Det vill säga hur medborgarna ska kunna få mer inflytande och kunna utkräva ansvar av de som fattat besluten.

Men om man bildar ett antal större regioner i Sverige som kommittén väntas föreslå så försvagar man snarare än förstärker Sveriges möjlighet att göra sin röst hörd i EU, tror Sven-Erik Bucht.

– Jag tror att det är viktigt att vi håller ihop det här landet, som ändå är en liten del av EU, och inte splittrar upp det i flera delar och får en försvagad nationell nivå, säger han.

Maria Lindgren, SR Norrbotten
maria.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista