Sorgen resulterade i en cd-skiva

När Anna Parfas dotter dog insåg hon att det inte finns några sånger för barn i sorg, så hon satte sig ner och skrev musik och texter till det som blivit Nånnas sorgsånger. Arbetet har resulterat i en cd och ett häfte som ges ut inom kort.

– Jag märkte att det inte fanns sånger för barn på deras nivå, för vi fungerar ju lite olika, säger Anna Parfa som själv förlorat en dotter.

Hon menar att eftersom texterna är enkla och förklarande om vad det är som händer när någon dör så hjälper det barnen i deras sorg.

– För ungefär ett år sedan tänkte jag att då skriver jag sådana sånger åt andras barn, säger Anna Parfa.

Nånnas sånger heter sångerna med enkla texter och melodier riktade till barn. Anna Parfa vill att sångerna ska dra ut känslorna i sorgen, sånger om sorg på barns nivå.

– Vi vuxna kommer inte ihåg riktigt hur barn tänker, när vi själva var barn. Men jag har verkligen ansträngt mig för att komma ihåg det och att förstå hur barn tänker och hjälpa dem på deras nivå, säger Anna Parfa.

Det är eleverna i klass 2A på Hedskolan i Gällivare som sjunger Nånnas sånger.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

"En sång är där man sjunger om att när man inte kan andas, äta och dricka mer så säger kroppen att nu är det stopp."

Anna Parfa, som själv förlorat en dotter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista