Populärt med dagis på obekväm tid

Att få ha sina barn på ”nattis” när man jobbar på kvällar och helger är ingen självklarhet. Knappt varannan av länets kommuner anordnar barnomsorg på obekväm arbetstid, visar en rundrigning som Sveriges Radio Norrbotten har gjort.

Endast fyra av länets 14 kommuner har OB-förskola, eller ”nattis” som det också kallas. De finns i Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå. Två kommuner i länet har löst barnomsorgen på obekväm arbetstid genom att kommunen betalar ”barnvakter” som kommer hem till barnen på kvällar och helger. Så gör man i Jokkmokk och i Boden. Men i Boden ska man öppna ett nattdagis istället, i augusti i år, eftersom kommunen inte tycker att systemet med barnvakter fungerar.

I Piteå öppnades nattdagiset Ankaret för 1999 och idag har man 32 barn inskrivna på nattdagiset. Barnskötaren Inger Sjötun har jobbat på där sedan starten och säger intresset för ”nattis” har blivit större med åren.

Kommunerna inte har ingen skyldighet att ordna barnomsorg på kvällar och helger, det har Regeringsrätten slagit fast i en dom. Men för föräldrar som jobbar skift är ”nattis” värdefullt.

– Både jag och min sambo jobbar med taxi, om vi inte hade nattdagis skulle någon av oss vara tvungen att byta jobb. Att få dagjobb är inte helt lätt, säger Jenny Sundström, som har sina barn på nattdagiset Ankaret i Piteå.

Jeanette Öhgren, SR Norrbotten
jeanette.öhgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista