Morgon i Arjeplog

Fredag den 16 februari är en sån radiomorgon vi kommer att minnas. För det är inte varje dag vi bokstavligt talat kommer till uppdukat frukostbord och sänder radio. Att bordet står i en matsal med utsikt över hela Arjeplog gör inte saken sämre...

Just hemkomna till Luleå igen efter ett intensivt dygn i Arjeplog. Tillbaks i radiohuset går det inte att undgå att märka vad som etsat sig fast i (vissa) kollegors minnen... Matchen i armbrytning som Jon gick mot 16-åriga Madelene Ögren, fyrfaldig svensk juniormästare i armbrytning.

Behöver vi säga vem som förlorade...

Men armbrytningen var förstås bara en ingrediens i en välmatad morgon-show direkt från Hotell Silverhatten.

Hotelldirektören själv berättade om hur han för 5 år sen tog över hotellet och bland annat började med att totalrenovera en av stammisarnas rum; en tysk gäst i biltest-branchen som bott i samma rum sedan 1972...

Det är inte bara de långväga, långvariga gästerna som behöver service och hemkänsla på hotellet; även personalen kommer från många håll i landet eftersom det under säsong är omöjligt att hitta lokal personal.

Det var stort att få träffa en radio-röst vi lärt oss känna väl tack vare melodifestivalen; vår schlagerkung Bengt-Urban Fransson, tillika kommunalråd i Arjeplog, som bland annat erkände att han är usel på att känna igen olika bilmärken. Det är charmigt i biltest-kommunen framför andra!

Bengt-Urban drömmer om fler babysar och nyinflyttade till Sveriges fjärde minsta kommun, till invånarantalet.

Ewa Rosenqvist, ursprungligen från Stockholm är ett positivt exempel på det senare. Hennes ögong lyste då hon vittnade om sin kärlek inte bara till sin man (som hon fann via internet) utan även till Arjeplog som kommun.

Åse Sundström, från en av kommunens många biltest-företag, berättade om hur det är att vara kvinna i en minst sagt mansdominerad branch. Hon blev för övrigt Arjeplogs starkaste kvinna 2001 och fick pröva på sin första match i armbrytning någonsin, innan tjejerna från Northern Arms drog vidare från radiosändningen till skolan.

Näringslivssekreteraren Stefan Oscarsson berättade bland annat om de ”paparazzi-fotografer”som kommunen drar till sig; fotografer i jakt på heta bilder på nya modeller av kända bilmärken. Skulle Stefan själv upptäcka en fotograf i skoter-overall under en gran så ”går larmet” som han uttryckte saken. Enligt honom har arjeplogarna tagit ställning för biltestarna ”mot fotograferna”.

En livs levande rallylegend besökte vår tillfälliga studio, med pipan i mungipan som sitt signum: Freddy Kottulinsky, den enda svensk som vunnit Paris-Dakar-rallyt. Nu i Arjeplog för att undervisa i Audis ”körskola”, där fantaster får en omgång i säker körning på vinterunderlag.

Lite säkerhetstänk hann vi också med (tänk på att ha ett vettigt avstånd till ratten!) men mycket av samtalet handlade om Freddys legendariska lopp 1980. Han var egentligen mekaniker men hamnade helt otippat i ledningen - och behöll den till slutet efter diverse äventyr.

Kulturen har också en plats i såväl Arjeplog som i vårt morgonprogram. Det var bra timing då ”Sveriges minsta filmfestival” drog igång under förmiddagen. Det är kyrkan som är intitiativtagare till festivalen, då känslan var att det behövdes ett diskussioneforum efter filmer som väcker starka känslor.

Uppenbarligen törstar öven filmarbetare efter ett sånt forum eftersom Sveriges minsta filmfestival drar stjärnor som flugor till en sockerbit. Maria Lundqvist var en av gästerna och vi ställde tjänstvilligt upp och väckte henne redan efter klockan sex eftersom hon tillsammans med sin familj skulle åka till Arlanda klockan sju - för vidare transport till Arjeplog.

Det var andra gången Maria Lundqvist åkte till Arjeplog och jag förstår henne. Även jag åker gärna tillbaks...

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista