Falska dödsbud efter match i Kiruna

AIK Hockey Härnösand som i söndags var på besök i Kiruna har utsatts för trakasserier efter matchen. Någon eller några har ringt upp till spelarnas anhöriga med falska dödsbud.

Det var när spelarna var på väg hem i buss från Kiruna som någon ringde flickvänner och föräldrar till flera spelare och sa att bussen hade kraschat och att deras söner antingen var döda eller svårt skadade.

– Det måste vara hemskt, något av det vidrigaste man kan drabbas av, säger AIK Hockeys tränare Peter Gradin till Sveriges Radio Västernorrland

Polisen utreder och trakasserierna fortsätter
Trakasserierna har fortsatt under natten mot tisdag, där personer uppgett sig ringa från både polis och bårhus.

Polisen utreder just nu det som hänt, som än så länge rubriceras som ofredande. Men det kan också bli fråga om grov misshandel, enligt förundersökningsledare Ulrika Blyberg vid Härnösandspolisen.

– Jag tror att det är riktat mot AIK Hockey Härnösand. Ju mer det gäller i kvalet desto större blir engagemanget. Men det här är ju ett sjukligt beteende, säger Peter Gradin.

Team Kiruna tar avstånd
Team Kirunas tränare Lars Johansson säger att det som hänt är hemskt och att Team Kiruna tar avstånd från det.

– Det har ingenting med Team Kiruna eller sport överhuvudtaget att göra, säger Lars Johansson.

Kirunapolisen är än så länge inte inkopplad. Ulrika Blyberg i Härnösand säger att man i nuläget inte har planer på att koppla in Kirunapolisen, men man får se vad utredningen leder till.

– Vi vet inte vem som ligger bakom hoten, men i nuläget ligger det närmare till hands att tro att samtalen kommer från någon på hemmaplan, säger hon.

Ulla Öhman, SR Västernorrland
ulla.ohman@sr.se

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista