Folkets hus i Gällivare 100 år - popcorn räddar bion

Folkets hus i Gällivare firar 100 år i år. Fortfarande ses folkets hus som en samlande punkt för människor. Här finns också bion, som går runt tack vare popcornen.

Stig Eriksson (v) är ordförande i Folkets hus-föreningen i Gällivare.

– För det första så finns det kvar att vi har möjlighet att ställa upp med lokaler för föreningar och de som har ett behov av att samlas och träffas. Det är väl den roll som kanske kvar från begynnelsen, säger Stig Eriksson.

I Gällivares tätorter fanns för knappt 50 år sedan inte mindre än åtta biografer. Nu finns en enda kvar i Gällivare Folkets hus. Men trots att biobesökarna stadigt minskar drivs biografen vidare.

Torbjörn Lindkvist, föreståndare för Folkes hus i Gällivare, minns när det kostade under en krona att gå på bio.

– År 1958 så kostade en barnbiobiljett 75 öre och en kvällsbio 1,75, då fick man en Rival eller en Dixikola, säger Torbjörn Lindkvist.

I dag kostar en biobiljett i Gällivare 80 kronor. Av dessa går hälften till filmbolaget för filmhyra. Enligt Torbjörn Lindkvist är det fyra kronor i vinst på varje biobiljett och utan försäljningen popcorn skulle det bli minus i kassan.

Biobesökarna har minskat från 16 000 år 2005 till 9 000 förra året säger Torbjörn Lindkvist.

– Biotittandet har minskat men vi försöker hålla igång det i alla fall, det är viktigt, tycker han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista