När Kiruna byggdes - förra gången

Föreningen Kirunas rötter har fått 1,3 miljoner kronor från Statens kulturråd för att göra Kirunas historia tillgänglig för allmänheten. Gamla protokoll, brev och artiklar letas fram ur gömmor och matas in i dator. Fokus ligger på tiden när Kiruna byggdes.

– Det är extra intressant med tanke på att det är en stadsflytt på gång i Kiruna. Det är också orsaken till att vi fått slantarna från kulturrådet. Att kolla vad som hände då och hur man tänkte, säger verksamhetsledare Kenneth Johansson.

Gamla handskrivna kommunprotokoll knappras in på dator, liksom tidningsartiklar och gruvdisponenten Hjalmar Lundbohms affärskorrespondens. Även ljudinspelningar med gamla gruvarbetare finns bland materialet.

Det mesta läggs ut på Internet. Men föreningen har också öppnat forskarservice i Hjalmar Lundbohmsgården.

– Där är jag behjälplig för vem som helst som vill fördjupa sig i Kirunas historia, säger forskarvärd Peter Stenberg.

Det som fascinerar forskarvärden mest är historien om att bygga en stad i ödemark.

– Det är intressant att kolla i de kommunala och municipala protokollen och läsa om hur Hjalmar Lundbohm, LKAB och kommunen på kort tid byggde upp en stor stad häruppe i norr.

Inför den kommande stadsflytten tycker Peter Stenberg att man, från historien, ska dra lärdomen att anlita utomstående experter.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista