Fler lämnar in gamla mediciner

Apoteket får ta emot fler och fler gamla och överblivna mediciner. I hela landet ökade inlämningen av läkemedel med fyra procent mellan 2005 och 2006. I Norrbotten ökade inlämningen med två procent.

Många läkemedel innehåller kemiska ämnen som är svåra att bryta ner. Kastas de i soporna eller spolas ner i toaletten kan de finnas kvar i naturen under lång tid. Därför skickas alla mediciner som lämnas in till apoteken till särskilda förbränningsanläggningar.

Apotekaren Gunnar Rydberg sitter bakom en låg disk och lämnar ut receptbelagda läkemedel till kunderna. Han ser den ökade inlämningen av läkemedel på två sätt.

– Att det inte hamnar i naturen är positivt, så det är ju bra att folk är medvetna om det. Sedan kan man naturligtvis fundera över om man kan använda läkemedlen bättre, säger han.

Han tycker till exempel att det vore bra om läkarna skrev ut mindre förpackningar, så att den som ska använda mediciner får en chans att prova att den passar innan de får en större förpackning. Men han pekar också på att apotekarna har ett ansvar för att fråga kunderna om de vill ha mindre förpackningar till en början.

– Det är ju medvetenheten hos alla som egentligen är viktigast, säger han.

Enligt Anders Bergström, som är ordförande i läkemedelskommittén i Norrbottens läns landsting, kommer nästa rekommendationslista som ges ut över läkemedel i länet även att innehålla någon form av miljöklassificering.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista