Bankbedragare åtals för miljonbedrägeri

En finsk medborgare i 55 årsåldern som suttit häktad för flera fall av grova bankbedrägerier runt om i Sverige kommer att åtalas vid Luleå tingsrätt.

Åtalet är på åtta punkter, bland annat grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och brukande av falsk urkund. 

I Norrbotten fick han ut 950 000 kronor på banker i Övertorneå, Haparanda och Boden

Mannen är en del av en organiserad verksamhet där falska identitetshandlingar använts för att få ut pengar från banker, totalt fick han ut 1,3 miljoner kronor i postväxlar.

Mannen besökte banker i Haparanda, Övertorneå och Boden under tre dagar i oktober och fick då ut 950 000 kronor. För att få ut pengarna använde han ett falskt körkort med namn och personuppgifter på personen med kontot i banken men med en bild av sig själv. 

Samma tillvägagångssätt användes när han fick ut 150 000 kronor på en bank i Vimmerby, 6000 kronor på en bank i Vetlanda och 200 000 på en bank i Kisa.

I Tranås misslyckades han med att få ut 150 000 efter att bankpersonal kollat upp identitetshandlingarna

I förhöret men mannan säger han att han ingår i en organiserad brottslighet där andra tillverkat id-handlingarna och sedan kört runt mannen på banker som valts ut på orter där personerna på de förfalskade id - handlingarna inte varit kända. Mannen ska ha fått sprit och knark som ersättning. 

Ingen av de drabbade personerna har förlorat några pengar, bankerna har ersatt de drabbade kontoinnehavarna. 

Som bevisning har åklagare Karin Hansson bilder från övervakningskameror, uttagsblanketter och kopior på postväxlar.

Om mannen döms för brotten riskerar han 2 års fängelse. Förhandlingen blir sannolikt onsdagen den 28 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista