Thailändskt utspel hotar bärindustrin

Detta kan bli döden för svensk bärindustri. Det säger bärbranschen med anledning av att de thailändska myndigheterna reagerat på hur Sverige handlagt skattefrågan för bärplockare. Thailands regering anser att bärplockarna utnyttjats i Sverige och överväger därför att neka dem utresetillstånd.

– I Finland kommer man i år att ta in fler thailändska bärplockare än tidigare år. Bärföretagen på den finska sidan kommer att få en stor konkurrensfördel, då det inte osannolikt at dom finska företagen kommer att ha thailändska plockare på svensk sida för att plocka bär, säger bäruppköpare Leif Öhgren från Roknäs.

Eftersom thailändska bärplockare står för, stor del, troligen av merparten av dom bär som plockas varje år kan det bli kämpigt för uppköparna på svensk sida.

– Det här är en stor snedvridning av konkurrensen, där fattiga människor utnyttjas, med statens goda minne. Det kan bli dödsstöten för svensk bärindustri, säger Leif Öhgren,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista