Färre åldringar får hjälp

30 procent färre av de äldre får hjälp. De gamla får allt mindre hjälp från kommunerna. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. I Kiruna har antalet personer med hemtjänst eller som bor på äldreboende krympt med 1/3-del under fem år.

Socialstyrelsen har tittat på situationen för personer över 80 år, och jämfört år 2000 med 2005.

I Kiruna har antalet personer i särskilda boenden eller med hemtjänst minskat med 31 procent. Enligt Stefan Hämäläinen, socialchef i Kiruna, är en orsak att kommunen la ner ett äldreboende för några år sen.

- Det innebar nästan 50 platser färre. När det gäller hemtjänsten får vi analysera vad minskningen beror på och fundera ut hur vi ska möta det, säger han.

Tvåa på neddragningslistan i länet är Arjeplog som minskat hjälpen till de äldre med 14 procent. I Överkalix däremot har hjälpen ökat med 17 procent.

Socialstyrelsen skriver i sin rapport att kommunernas minskade satsningar innebär att man lastar över ansvaret på anhöriga.

- Det är svårt för mig att bedöma om så är fallet i Kiruna, det måste vi undersöka. När det gäller platser på äldreboende möter vi det genom att bygga ut ett boende i år, säger Stefan Hämäläinen.

Men omsorgen i Kiruna ska spara 15 miljoner i år och hur det kommer att slå mot hemtjänst och särskilda boende är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista