Fåglar i teori och praktik

Nu ska norrbottningarna bli bättre på att känna igen besökarna på fågelbordet, och hur de låter i skogen. Norrbottens Ornitologiska Förening (NOF) drar igång en studiecirkel i fågelkunskap där nybörjare får lära sig allt om fåglar både i teori och praktik.

Jan-Olov Johansson är ordförande i Norrbottens ornitologiska förening. Han säger att det ofta är människor som ringer när de har sett en fågel som de inte känner igen. Och föreningen försöker hjälpa till att ta reda på vilken art det var.

- Ibland är det en ovanlig fågel men oftast är det någon av de vanligare fåglarna som man kanske inte har lärt sig själv, säger Jan-Olov Johansson.

Deltagarna på kursen, som beräknas pågå fram till maj, ska få lära sig de vanligaste fåglarna som finns i Norrbotten och vilka fåglar man kan förvänta sig att se vid olika tider av året. Det blir både inomhusträffar med teori och utflykter i fält.

Jan-Olov Johansson berättar att en av de första utflykterna förmodligen blir att ge sig ut och lyssna på ugglor.

- Det är en mycket speciell upplevelse att stå längs en väg någonstans ute i ingenstans och plötsligt få höra en berguvens hoande som kan vara nästan lite mystiskt och skrämmande, men vackert, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista