Sotbränder bakom totalförstörda villor

Efter bränder i fler än tio villor det senaste dygnet, bland annat i Överkalix, så varnar nu Svenska brandskyddsföreningen husägarna för att elda för hårt i vinterkylan.

- Ser du en eldkvast ur skorstenen och hör ett dovt muller? Stäng alla luckor på eldstaden och ring 112, säger Björn Björkman, föreningens expert på eldstäder och skorstenar.

Han påpekar att vinterkylan som nu har sitt grepp över landet ökar risken för sotbränder, och flera villor har redan totalförstörts.

- Nu rapporteras skorstensbränder från hela landet, bland annat Överkalix, Floda, Umeå, Ankarsrum och Gnesta. Och i Myresjö förlorade en familj sitt hus i går, säger Björkman.

Är det kallt ute finns det risk att man eldar hårdare än vad skorsten och eldstad klarar. Det kan bli nästan dubbelt så varmt i skorstenen, över 600 grader, mot normala 350 grader och då kan det börja brinna. Bara strålningsvärmen kan leda till att väggar och tak ovanför eldstaden fattar eld.

Sotbränder leder normalt inte till att huset börjar brinna. När tjära och sot på insidan av skorstenen antänds brukar det vanligen begränsa sig till en eldkvast ut skorstenen och ett dovt muller. Men vid ”tokeldning” finns risken att huset fattar eld.

En annan brandrisk är att glödrester kan finnas kvar i askan i flera dygn. Björkman uppmanar husägarna att lägga askan i en plåthink med tätt lock och låta den stå i några dagar innan den töms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista