Ökad andel barn i fattiga familjer

5 000 av barnen i Norrbotten lever i familjer som är beroende av socialbidrag eller lever med en så låg inkomst så den inte täcker baskonsumtionen. För första gången sedan 1997 så ökar barnfattigdomen i Sverige.

För första gången sedan år 1997 så ökar andelen barn som lever med en förälder eller föräldrar som lever på socialbidrag eller i en familj med en inkomst som inte täcker baskonsumtionen.

- Att leva fattigt gör att barnet blir utestängd och får dåligt självförtroende säger Maria Frisk, organisationsutvecklare på Rädda barnens regionkontor i Luleå.

I Norrbottens län är det tre kommuner som hamnar ovanför rikssnittet där antal barn som lever i en kommun med låg inkomst eller socialbidrag. De är Pajala kommun (13,7 %), Älvsbyns kommun (13,4 %) och Haparanda Kommun.

Haparanda kommun är den kommun som har högst andel barn som lever i fattiga familjer (14,2 %). Det är inget som förvånar socialchefen Eini Kemi.

- I Haparanda har vi ett högt ohälsotal och många sjukskrivna samtidigt som vi hittills har haft en hög arbetslöshet, så det är inget som förvånat mig, säger socialchefen Eini Kemi.

Piteå kommun är den kommun i länet som har den lägsta andelen barn i fattiga familjer med 7 %.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista