Många fall av fusk med föräldrapenning går till domstol

Många av de ärenden av fusk med föräldrapenning som Försäkringskassan i Norrbotten lämnar in till polisen går vidare till stämning inför domstol. Åklagare Thomas Ennefors i Luleå, som är den som just nu har hand om fallen, säger att hittills har omkring 90 procent av de ärenden som han haft hand om lett till någon form av lagföring.

Eftersom fallen sedan slutet av förra året hamnar hos speciella åklagare tror Thomas Ennefors att försäkringskassans satsning på sikt kommer att leda till att ännu fler straffas för fusket.

- I och med att det är särskilt utsedda utredare och åklagare som handlägger de här ärendena så blir de mer vana att ta sig an de problem som dyker upp och kan lättare och snabbare hitta lösningar på olika typer av bevisproblem och rättsliga problem, säger han.

Sedan förra året arbetar 14 personer på Försäkringskassan i Norrbotten med att gå igenom ärenden för att upptäcka fusk med föräldrapenningen. Mellan augusti och december upptäcktes 475 misstänkta fall, vilket är tio procent av de ärenden som granskats.

Thomas Ennefors säger att gränsen mellan ringa bedrägeri, som kan ge böter, och bedrägeri, som kan ge antingen villkorlig dom eller fängelsestraff, går någonstans vid 800 kronor. Det är samma gräns som mellan stöld och snatteri. Men fängelsestraff tror han kommer att bli ovanligt.

- Jag tror att det ska vara ganska höga belopp för att en villkorlig dom ska vara utesluten i de fall det är fråga om en tidigare ostraffad person, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista