Luleåklubb i Hells angels

I flera dagar har mc-klubben Red devils i Luleå gratulerats på nätet av andra i samma klubb i Sverige. Allt tyder på att Luleåklubben är på väg att bli en Hells angels-klubb, säger man på rikskriminalpolisen.

- Det brukar börja så att man först blir en så kallad hangaroundklubb till Hells angels, säger kriminalinspektör Torbjörn Johansson, Rikskriminalpolisen. Sedan får klubben, här Red devils, visa sin lojalitet på olika sätt för att bli fullvärdig medlem i Hells angels. Denna lojalitet mot moderklubben HA kan visa sig på olika sätt, men det brukar ta cirka två år innan en sådan här mc-klubb blir en vanlig Hells angels-klubb.

Finns det inslag av brottslighet i denna lojalitet som underklubben eller den sk hangaroundklubben brukar visa?

-Det har vi inte bevis på. Men vi vet att dessa mc-klubbar, som kommer in i HA, Hells angels, tillhör enprocentsmiljön. En procent av dem anser själva att de har egna lagar, säger Torbjörn Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista