Svenska jägareförbundet anklagas för slapphet i småviltsfrågan

På måndag väntas länsstyrelserna i fjällänen ta beslut om nya gemensamma regler för småviltsjakt på statens mark. Det här skulle kunna innebära lika regler för EU-medborgare som för svenska jägare, och nu mullrar det inom jägarleden.

Kurt Edin, ordförande för Kiruna jakt- och fiske, anklagar Svenska jägareförbundet för slapphet.

- De har agerat nonchalant. Det är först den senaste veckan de hörts av och lämnat svart på vitt var de står. Men vi tycker det är för sent, säger han.

Förra året ändrade länsstyrelsen i Norrbotten villkoren för utländska jägare. De fick börja jaga senare och med guide. Men Kommerskollegium, som bevakar handelshinder inom EU, ansåg att de nya reglerna var diskriminerande och att de strider mot EG-rätten.

Regeringen har nu gett länsstyrelsen i uppdrag att se över hur reglerna kan ändras för att följa EG-rätten. Hur länsstyrelsernas förslag till beslut ser ut är hemligt tills mötet på måndag.

Ordföranden i Svenska jägareförbundet, Owe Wiktorin, säger att han har fått en hel del mejl från jägare i olika delar av landet som är missnöda med hur förbundet hanterat fjälljakten och som hotar med att gå ur. Men Owe Wiktorin säger att han visst kämpar.

- Vi har uppvaktat jordbruksministern och skrivit brev till regeringen två gånger, vi har nu skrivit till länsstyrelserna och till varje enskild ledamot i rennäringsdelegationerna för att få stopp på det här.

Kiruna jakt och fiske och Jägareförbundet har samma farhågor inför länsstyrelsens beslut på måndag.

- Vi tror att det blir invasion av utländska jägare, tidigare har det mest varit norrmän som kommit hit, säger Kurt Edin.

Men först på måndagen den 5 mars ordnar Jägareförbundet och Kiruna jakt- och fiske en protestaktion i Kiruna.

- När vi bestämde datum visste vi inte att länsstyrelserna skulle ta beslut redan på måndag, säger Owe Wiktorin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista