Bonus ska ge högre komfort på tåg

En bonus på fem miljoner kronor per år från Rikstrafiken ska ge högre standard på Norrlandståget som trafikerar sträckan Göteborg - Narvik. Det har tidigare kommit kritik på sviktande städning och ickefungerande ventilation, något som man vill förbättra med den nya bonusen.

För att förbättra komforten på tågen som trafikerar sträckan Göteborg - Narvik den kommande femårsperioden kommer Rikstrafiken att betala ut en bonus på fem miljoner kronor per år. Kraven är bland annar fungerande och städade toaletter samt en god ventilation i vagnarna.

- Det finns knappast någon långväga kollektivtrafik som man vistas ombord på som den här och därför är det extra viktigt att toaletter och ventilation fungerar som det ska. Det är detta vi vill åstadkomma och stimulera genom den här bonusen. Just de här sakerna är områden som vi tidigare har fått klagomål om, säger Per-Erik Westin, avtalshandläggare på Rikstrafiken.

Vilket företag som kommer driva tågtrafiken de kommande fem åren beräknas vara klart tidigast i juni i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista